betapa "confuse"nya orang orang anti hadith

ASSALAMMUALAIKUM!

SEKADAR INGIN MELUAH KAN PENDAPAT DARI PANDANGAN HAMBA YG TERLALU JAHIL.SETAHU SAYA MAKSUD "ULAMA"ADALAH ORANG-ORANG YG BERILMU.....JADI TIDAK SALAH JIKA SESEORANG ITU BELAJAR DARI ORANG YG BERILMU SELAGI TIDAK LARI DARI AL QURAN DAN SUNNAH RASUL.TETAPI SESEORANG ITU TIDAK DI GALAK KAN UNTUK TERUS MENGIKUT SAHAJA,KERANA TAKUT HANYA MENGIKUT MEMBABI BUTA ATAU BERTAQLID,SEBALIK NYA KITA DI ANJURKAN UNTUK MENGIKUTI SESEORANG ULAMA DAN MEMBUAT RUJUKAN DARI AL QURAN DAN SUNNAH AGAR KITA TIDAK LARI DARI AL QURAN DAN SUNNAH RASUL KERANA MANUSIA TERLALU BANYAK DENGAN "PENDAPAT",DAN MASING-MASING MERASAKAN YG PENDAPAT MEREKA LAH YG BENAR DAN TERBAIK.

DAN SEPERKARA LAGI,APAKAH YG DI MAKSUD KAN DENGAN KATA-KATA ANTI HADITH?????APAKAH BEZANYA DI ANTARA "MENOLAK HADITH"DAN MEREKA YG TIDAK BERAMAL DENGAN HADITH??????BUKAN KAH SAMA SAJA?SETIAP PERINTAH YG DATANG NYA MELALUI RASUL SEBAGAI PANDUAN UNTUK KITA YG MENGAKUI BERIMAN KEPADA ALLAH DAN RASUL.PERINTAH YG TERMAKTUB DALAM AL QURAN ADALAH PERINTAH ALLAH YG WAJIB DIPENUHI.DAN SETIAP PERINTAH RASUL MELALUI HADITH BELIAU ADALAH WAJIB DI PENUHI,KERANA SEMUA NYA DATANG DARI ALLAH MELALUI BELIAU.SEDANGKAN DI DALAM AL QURAN SENDIRI ALLAH TELAH BERFIRMAN "BARANG SIAPA YG TAAT KEPADA RASUL,MAKA SESUNGGUH NYA DIA TELAH TAAT KEPADA KU.PERINTAH SOLAT DATANG NYA DARI ALLAH,TETAPI PERLAKSANAAN NYA DARI RASUL.BUKAN KAH INI SEBENAR NYA SATU BUKTI AKAN SUNNAH RASUL ITU WAJIB??DAN SATU LAGI,BUKAN KAH SALAH SATU DARI RUKUN IMAN ADALAH BERIMAN DENGAN PARA RASUL?BUKAN KAH PARA RASUL ITU MEMBAWA KALAM ALLAH???DAN DI SINI BERERTI JIKA KITA MENGIKUT PERINTAH RASUL MAKA SECARA TIDAK LANGSUNG KITA MENTAATI ALLAH....SEBAB ITU LAH FIRMAN ALLAH SEPERTI YG TERSEBUT DI ATAS TADI.

APA YG INGIN SAYA PERTEGAS KAN DI SINI ADALAH,KITA HARUS MEMBIASAKAN DIRI DENGAN AMALAN-AMALAN YG DIANJURKAN OLEH RASULLULLAH S.A.W IAITU HADITH-HADITH BELIAU TENTANG PERKARA-PERKARA YG DI SUNAT KAN,KERANA ITU LAH SUNNAH BELIAU,JIKA KITA TIDAK MENCUBA UNTUK MELAKSANAKANNYA BERERTI KITA TELAH MENOLAK HADITH -HADITH BELIAU,JADI DI SINI APA BEZA NYA KITA DENGAN PARA ANTI HADITH?????DAN KENAPA KITA MENGAMBIL TEGAS AKAN SIKAP MEREKA YG MENAFI KAN HADITH PADA HAL KITA SENDIRI TIDAK MELAKSANA KAN APA YG KITA ANGGAP SEBAGAI SESUATU YG BENAR?????JANGAN KITA MENJADI SEPERTI PEPATAH ORANG TUA"KUMAN SEBERANG LAUT NAMPAK,TETAPI GAJAH DEPAN MATA TAK NAMPAK"

OLEH ITU MARI LAH KITA BERSAMA-SAMA MENDALAMI ISLAM YG BERSUMBERKAN KETERANGAN DARI ALLAH DAN RASUL,BUKAN HANYA BERLANDAS KAN PENDAPAT MANUSIA.DAN ISLAM ITU BUKAN LAH AGAMA KETURUNAN.SEBALIKNYA ISLAM ADALAH BERDASARKAN KEYAKINAN.SEMPENA BULAN RAMADHAN INI MARI LAH KITA TERUS KAN SEMUA IBADAH YG TERKANDUNG DIDALAM NYA DAN TERUS MENJADI AMALAN KEHIDUPAN,BUKAN SEKADAR DI DALAM BULAN RAMADHAN SAHAJA. AKHIR KATA SAYA MEMOHON MAAF JIKA ADA YG TERKASAR,DAN YG TERSILAP HARAP ADA YG SUDI MENEGUR DAN MEMBETUL KAN.SEKIAN "SELAMAT HARI RAYA SERTA MAAF ZAHIR DAN BATIN"

--* ABIMLink *--

Assalamualaikum,

Hujjah kedua puak2 anti hadith:

1) Bahawa kita semua adalah syirik kerana menyembah ulama2 muktabar serta mengikut kitab2 yang ditulis oleh ulama2 tanpa merujuk kepada Al-Quran.

Jawapannnya:

1) Bukankah golongan anti hadith ini mempunyai "ulama2" mereka juga i.e Kassim Ahmad, Rashad Khalifa, ada seorang sheikh dari Turki yang menulis buku "the true Islam" dan banyak lagi. Bukankah ini bermakna mereka pun menyembah ulama2 mereka.

2) Bukankah ulama2 muktabar juga MENJADIKAN AL-QURAN SEBAGAI SUMBER YANG UTAMA. Cuma di dalam masalah yang berkaitan dengan ibadah ulama2 lebih bnayak menggunaka hadith dari Al-Quran kerana:

a) Tidak banyak ayat Quran yang membincangkan soal Ibadah. Kebanyakan ayat ibadah dalam Quran adalah umum dan hanya memberikan detail yang perlu sahaja.

b) Allah SWt memberikan tugas menerangkan ibadah secara lebih detail kepada Nabi SAW. Ini kerana lemahnya akal manusia. Sekiranya Allah SWt menerangkan kaedah Ibadah secara detail, nescaya manusia tidak dapat faham. Apabila Rasul SAW menerangkan, maka manusia mampu untuk MELIHAT sendiri ibadah terebut dilakukan di hadapan mata mereka. Ini dapat membuatkan mereka lebih faham tentang kaedah dalam ibadah.

c) Al-Quran biasanya menerangkan perkara2 yang GHAIBIYYAT serta menerangkan kep d) Ulama2 tidak MENCIPTA hukum tetapi mengistimbatkan hukm berdasarkan kepada NAS2 yang mereka kumpul untuk satu2 topik atau masaalah. Nas2 ini adalah alQuran dan Sunnah.

e) Sekiranya kita menyembah ulama2 kita mengapa setiap dari hukum yang ditulis dan diistimbatkan oleh ulama2 kita disokong dgn nas Quran dan Sunnah?.

f) Apa nas orang anti hadith untuk menolak hadith? Berikan ayat dari Al-Quran Al Karim.

Make your own free website on Tripod.com