Bismillahhirahmannirahim.

MUKADDIMAH
Make your own free website on Tripod.com

MUKADDIMAH BAB1 BAB2 BAB3 BAB4 BAB5 BAB6 BAB7 BAB8 BAB9 BAB10 BAB11 BAB12

BAB13


TERIMAKASIH KERANA BERTAMU DI HALAMAN INI; ANDA TETAMU YANG KE

Jesus - satu ulasan

Jesus - satu ulasan.

Jesus disanjung oleh Kristian secara amat berlebihan, dia didakwa Tuhan, ada yang mendakwa dia Anak Tuhan, ada yang mengatakan Anak Manusia, dan ada golongan Kristian yang mendakwa dia hanyalah seorang Utusan Tuhan, walaubagaimanapun, mereka sepakat mangatakan dia telah dijadikan satu contoh yang terbaik didalam kehidupan yang pernah Tuhan ciptakan, adakah benar pendapat ini - sila semak Bible as we go along.

 

*- Jesus - satu kekejaman.

Akan tetapi semua seteruku ini, yang tidak suka aku menjadi rajanya, bawalah mereka ke mari dan bunuhlah mereka di depan mataku." (Luke 19:27). Pun begitu (John 15:6)"Barangsiapa tidak tinggal dalam Aku, ia dibuang ke luar seperti ranting dan menjadi kering, kemudian dikumpulkan orang dan dicampakkan ke dalam api lalu dibakar. Kalau begitu, apalah lagi pada binatang. "membunuh dengan melemaskan binatang yang tidak berdosa (Matthew 8:32),

 

 *- Jesus - suka akan kekejaman perang.

Jesus bukanlah pembawa keamanan seperti yang telah digembur-gemburkan oleh penganut Kristian, kerana Jesus sendiri mengatakan "aku bukan pembawa keamanan, tetapi pedang" (Matthew 10:34), "Jual pakaian beli pedang." (Luke 22:36) "

 

*- Jesus - yang pemarah.

Jesus "marah" kepada pembantunya (Mark 3:5), dan menyerang pedagang dengan cemeti (John 2:15), dia juga membantah untuk "meyembuhkan" si anak, walaupun ibunya merayu kepadanya. (Matthew 15:22-28). 

 

*- Jesus - pandangan dari Tuhan.

Anak Manusia (Jesus) akan menyuruh malaikat-malaikat-Nya dan mereka akan mengumpulkan segala sesuatu yang menyesatkan dan semua orang yang melakukan kejahatan dari dalam Kerajaan-Nya. Adakah ini bermakna Tuhan sendiri menolak Jesus ???Adakah ini bermakna Jesus pun boleh memerintahkan malaikat ??? 

 

*- Jesus dan hubungan kekeluargaan.

Mengikut Bible, Jesus gagal membentuk rumah tangga yang baik kerana untuk menjadi pengikut Jesus anda mesti membenci bapa, emak, isteri, anak-anak, adik beradik, dan diri anda sendiri (Luke 14:26) begitu pula hujah ini dikuatkan dengan Matthew 10:35-36, anak mesti membantah dengan bapa, menantu dengan mak mertuanya dan sebaginya, adakah logik bilamana salah seorang pengikutnya ingin ke pengkebumian bapanya, Jesus membantah dengan berkata "Let the dead bury their dead." (Matthew 8:22).

Mengikut Bible, Jesus tidak pernah menggunakan perkataan "keluarga", dan Jesus dia amat celupar dengan memanggil ibunya "perempuan". Jesus berkata "perempuan, Mau apakah engkau dari pada-Ku (John 2:4)

Ibu-ibu Kristian, kalau anak-anak kamu, berkata "perempuan, mana pakaian saya", apakah yang kamu akan lakukan kepada anak-anak kamu ?

 

*- Jesus - pendera hamba abdi.

Adapun hamba yang tahu akan kehendak tuannya, tetapi yang tidak mengadakan persiapan atau tidak melakukan apa yang dikehendaki tuannya, ia akan menerima banyak pukulan. Jesus sepatutnya menanam nilai-nilai murni, kasih sayang, hormat menghormati perhubungan tuan-hamba !

 

*- Jesus - sellfish dan menjauhkan diri dari simiskin

Walaupun minyak itu mahal, dan kawan-kawan suruh cadangkan beri hasil minyak itu pada orang miskin, namun Jesus membantah "Tetapi Yesus berkata: "Biarkanlah dia. Mengapa kamu menyusahkan dia? Ia telah melakukan suatu perbuatan yang baik pada- Ku." dan sangat aneh bila dia berkata lagi " (Mark 14:3-7) Karena orang-orang miskin selalu ada padamu, dan kamu dapat menolong mereka, bilamana kamu menghendakinya, tetapi Aku tidak akan selalu bersama-sama kamu.

Nampak sangat sikap mementingkan diri sendiri dan menjauhkan diri dari simiskin - itulah Jesus kamu yang telah diwarnakan oleh Bible.

 

*- Jesus - pembatal perintah Tuhan !

Kamu telah mendengar firman: Kasihilah sesamamu manusia dan bencilah musuhmu, Tetapi Aku berkata kepadamu: Kasihilah musuhmu dan berdoalah bagi mereka yang menganiaya kamu. (Matthew 5:43-44)

 

*- Jesus - antara pelajaranya !.

* Kalau kamu melakukan sesuatu dengan tangan atau mata, potong atau cabut ianya keluar. (Matthew 5:29-30, bab sexual ).

* Kahwin dengan janda satu penzinaan. (Matthew 5:32)

* Jangan rancang masa depan. (Matthew 6:34)

* Jangan simpan duit. (Matthew 6:19-20)

* Jangan jadi kaya. (Mark 10:21-25)

* Jual semua dan beri duit pada simiskin. (Luke 12:33)

* Jangan bekerja untuk mendapat makanan. (John 6:27)

* Jangan ada nafsu shawat. (Matthew 5:28)

* Buatlah untuk kamu didakwa. (Matthew 5:11)

* Beritahu semua orang, kamu lebih baik dari mereka. (Matthew 5:13-16)

* Ambil duit dari mereka yang tidak mempunyai simpanan, dan beri kepada pelabur yang kaya. (Luke 19:23-26)

* Jika orang curi barangan kamu, jangan cuba ambil balik. (Luke 6:30)

* Jika orang pukul kamu, pelawa mereka untuk melakukanya sekali lagi. (Matthew 5:39)

* orang yang hendak mengadukan engkau karena mengingini bajumu, serahkanlah juga jubahmu. (Matthew 5:40)

* Jika orang memaksa kamu berjalan sebatu, jalanlah dua batu. (Matthew 5:41)

* Jika orang berkehendakan sesuatu, berikan janganlah menolak orang yang mau meminjam dari padamu.(Matthew 5:42).

* biji sawi adalah bijibenih yang terkecil ... sawi pokok yang besar sehingga burung boleh buat sarang pada pelepahnya !

* Penyumpahan pokok ara, kerana tidak berbuah pada bukan musimnya,(Matthew 21:18-19, dan Mark 11:13-14).

* mencuri jaggung pada hari Sabat (Mark 2:23),

* menggalakan pengikutnya mengambil kuda tanpa meminta izin kepada tuanya (Matthew 21). adalah diantara "good example" yang telah ditunjukkan oleh Jesus. Bapa-bapa Kristian, ajarlah ini kepada anak-anak Kristian, dan paksalah mereka mengikuti arahan-arahan yang terkandung didalam Bible ini.

 

*- Jesus - 2000 tahun menunggu, dan tunggu leee lagi.!

Aku berkata kepadamu: Sesungguhnya di antara orang yang hadir di sini ada yang tidak akan mati sebelum mereka melihat Anak Manusia (aku) datang sebagai Raja dalam Kerajaan-Nya." (Matthew 16:28). itulah kata Jesus pada pembantunya, yang dia akan kembali lagi kedunia ini, agak - agak kalau anak kecil yang berumur sehari dengar itu, maka dia mesti menuggu sehingga dia berumur 2000 tahun, dan terus tunggu sampai Jesus, turun kembali, janganlah boring brother, "Behold, I come quickly." (Revelation 3:11) !, itu janji Jesus kamu - cerita katun pun tidak macam ini !.

 

*- Jesus - pun masuk neraka !!!

Jesus berkata, "sesiapa panggil seseorang "fool" dia boleh masuk neraka, (Matthew 5:22), Oleh itu Jesus pun boleh masuk neraka kerana memanggil orang lain "fool". (Matthew 23:17).

 

*- Jesus - yang masuk dalam bakul angkat sendiri.

Jesus yang sangat "humble" berkata, yang dia "lebih baik dari biara (Matt 12:6), "lebih baik dari Jonah" (Matthew 12:41), dan "lebih baik dari Solomon" (Matthew 12:42).

  

*- Jesus - yang tak bersama dia semua musuh dia.

Jesus sebenarnya "sakit", kerana dia telah mengatakan "sesiapa yang tidak bersamaku adalah musuhku" (Matthew 12:30). Tidak ada penulis dari "first-century" yang dapat meng"confirm"kan hikayat sejarah hidup Jesus. New Testament iaitu Perjanjian Baru, mempunyai percangahan demi pencangahan baik dari segi bilangan, ayat dengan ayat, mahupun fakta dengan fakta dan yang lebih terok lagi ia mempunyai banyak "historical errors." Sebab itu lah puak-puak Yahudi dengan rasminya mengumumkan bahawa Yahudi tidak menerima pakai Perjanjian Baru, kerana bagi Yahudi, Kristian telah mengolah serta menokok tambah Perjajian Baru.

Walaupun Kristian mengaggung-aggungkan Jesus, tetapi Bible telah menceritakan sebaliknya. Bible menceritakan yang Jesus adalah HYPOCRITE. Jangan dengar cakap saya, yang penting sila dengar cakap Bible kamu sendiri. Jesus menetang hypocrite dan menganggap orang munafik mempunyai satu "character defect", dan Bible juga sependapat dengannya. Jesus secara terang telah menggunakan perkataan "hypocrite" kerana tidak puas hatinya pada orang-orang munafik, seperti Matthew 6:2, 6:5, 6:16, 7:4-5, 23:13, 23:15, 23:23, 23:25, 23:29; Luke 12:1, 12:56, 13:15.

Bible jua mengatakan Jesus adalah insan istimewa, sangat "perfect" kerana gandingan ujudnya percantuman "Tuhan-Manusia". Biarlah apa yang mereka hendak katakan, yang penting, mereka TIDAK faham maksud Bible mereka sendiri. Sila buka Bible kembali, rujuklah John 1:1, 1:14-15, 1:18, 8:28, 10:30; Hebrews 5:79, 7:28. yang menceritakan keperbadian Jesus yang amat menyerlah.Ayat-ayat tersebut mengambarkan perilaku Jesus yang tinggi, jadi seharusnya dia mesti menjadi suri tauladan yang contoh. Jesus mesti menujuk sikap seperti yang dilaung-lauangkannya.

MALANG, berjuta kali malang, apa yang Bible kata berlawanan dengan sikap sikap Jesus seperti yang dilaung-lauangkannya.

* Dalam bab Keimanan dan Kepercayaan.

Jesus mengajar: "bagi Tuhan segala sesuatu mungkin." Matthew 10:27; Luke 18:27), dan: " Tidak ada yang mustahil bagi orang yang percaya!" ( Mark 9:23). Dia juga berkata: "Sesungguhnya sekiranya kamu mempunyai iman sebesar biji sesawi saja kamu dapat berkata kepada gunung ini: Pindah dari tempat ini ke sana, - maka gunung ini akan pindah, dan takkan ada yang mustahil bagimu."(Matthew 17:20; dan Luke 17:6). TETAPI amat menghairankan Jesus yang didakwa Tuhan, atau yang mempunyai keimanan yang tinggi, ada juga mukjizatnya yang tidak menjadi, seperti " Dan karena ketidakpercayaan mereka, tidak banyak mujizat diadakan-Nya di situ." perhatikan pembelitan terjemahan kerana dalam bahasa Inggrisnya " Yet, allegedly because of the unbelief of others, Jesus himself was sometimes unable to perform any miracles (Matthew 13:58; Mark 6:5).

Dan yang lebih membuat kami terkejut mengapakah Jesus semacam kehilangan Iman serta Keperyaannya bila mana dia hampir disalib, dia berteriak dengan kuat "Kira-kira jam tiga berserulah Yesus dengan suara nyaring: "Eli, Eli, lama sabakhtani?" Ertinya: Tuhan-Ku, Tuhan-Ku, mengapa Engkau meninggalkan Aku ." (Matthew 27:46) atau Manakala Mark 15:34 menggunakan "Eloi, Eloi, lama sabakhtani?".,

 

* "GOLDEN RULE"

Golden Rule ujud sebelum ujudnya Jesus, tetapi Jesus mendapat nama diatas kata-katanya, seperti "Segala sesuatu yang kamu kehendaki supaya orang perbuat kepadamu, perbuatlah demikian juga kepada mereka. Itulah isi seluruh hukum Taurat dan kitab pada nabi." - Mudahkan, buat macam itu sahaja, keseluruhan kandungan kitab Taurat terlaksanakan.

 Jesus jua mengatakan " Kasihilah jiranmu seperti dirimu sendiri." (Matthew 22:39; Mark 12:31; Luke 10:27) tetapi ini diambil dari Perjanjian Lama, (Taurat) "melainkan kasihilah sesamamu manusia seperti dirimu sendiri;"(Leviticus 19:18).

Tetapi hampir terlupa pula pada ajarannya "Kasihilah musuhmu, berbuat baik kepada orang yang membenci kamu;" (Luke 6:27, 6:35 ). Matthew 5:44, lebih canggih pula, dia disuruh berdoa pula "Kasihilah musuhmu dan berdoalah bagi mereka yang menganiaya kamu. .

Dalam perilaku harianya, Jesus tidak menghormati jiranya, dia telah memperibahasakan jirannya "anjing" Mark 7:27, dan dia juga mengarahkan murid-muridnya "Go nowhere among the gentiles" (Matthew 10:5), dan juga satu ketika bila mana ada kanak-kanak kerasukan, ibunya meminta Jesus menjampi anaknya, malangnya Jesus menolak, dan sekali lagi memggunakan peribahasa "anjing" kepada ibu tersebut, ibu yang bijak itu, sanggup menerima keperibahasan itu, dan "except" dirinya "anjing", maka Jesus pun meyembuhkan kanak-kanak tersebut. (Matthew 15:21-28). itulah Jesus seperti yang diwarnakan oleh Bible.

* Marah.

Jesus bercakap bab marah: "sesiapa yang marah pada adik-beradiknya, boleh membawa kepada hukuman" (Matthew 5:22); tetapi kami amat terkejut mendapati Jesus pun marah dalam banyak hal.

* "Dia melihat mereka dengan marah" (Mark 3:5)

* dengan marah "membersihkan" biara (Matthew 21:12-15; Mark 11:15-19; Luke 19:45-47; John 2:13-17),

* dengan marah, dia "menyumpah" pokok ara, kerana pada masa itu bukanlah musim pokok ara untuk berbuah ! (Matthew 21:19; Mark 1:12-14),

* dengan marah semacam dirasuk dalam kes Beelzebul (Matthew 12:22-31; Mark 3:20-30).

* menyumpah beberapa bandar, untuk tidak dapat didiami kerana tidak percayakan ajaranya.(Matthew 11:22-24; Luke 10:13-15),

 

* Hormat pada ibubapa.

Jesus nampak lebih cenderung pada Old Testament: "Hormat pada bapa dan emak" (Exodus 20:12; Matthew 15:4, 19:19; Mark 7:10, 10:19;Luke 18:20). tetapi ucapan hanyalah ucapan jua, Jesus gagal melaksanakan apa yang telah "diajarnya". Belum kami jumpa dari Bible, Jesus pernah bercakap dengan ayahnya Joseph. Hanya beberapa insiden, Jesus bercakap dengan emaknya Mary, dan membahasakan emaknya dengan ungkapan "perempuan". Perhatikan Luke 2:48-49, "Dan ketika orangtuaNya melihat Dia, tercenganglah mereka, lalu kata IbuNya kepadaNya: "Nak, mengapakah Engkau berbuat demikian terhadap kami? BapaMu dan aku dengan cemas mencari Engkau." ... JawabNya kepada mereka: "Mengapa kamu mencari Aku? Tidakkah kamu tahu bahwa Aku harus berada di dalam rumah BapaKu?"  

Begitu jualah dengan majlis perkahwinan di Cana, bila emaknya mengatakan kepadanya yang arak akan kehabisan, Jesus berkata "Perempuan, mau apakah engkau dari pada-Ku,? Saat-Ku belum tiba." (John 2:4).

Begitu juga pada masa per"salib"an, Jesus berkata pada ibunya "Perempuan, inilah anakmu!"

* Kutuk diri sendiri.

Sepatutnya ibubapa Jesus mesti malu kerana kematiannya yang telah dikutuk ""Terkutuklah orang yang digantung pada kayu salib!" (Galatians 3:13).

 

* Kejujuran.

* Jesus mengajar: "biar apa yang kamu kata itu ringkas 'ya' atau 'tidak'. ( Matthew 5:37 )

* Jesus sering berkata "Truly, truly, I say to you" inilah commitmentnya pada kejujuran.

* Ada masa dia berkata "keteranganku adalah benar" (John 8:14), "akulah kebenaran" (John 14:6),

* "aku dilahirkan... untuk menjadi saksi pada kebenaran. (John 18:37).

* Jesus juga mengatakan kebohongan adalah evil (Matthew 15:19; Mark 7:22) dan memanggil Syaitan "bapa segala penipu". Emmm... adakah Jesus "cakap serupa bikin ??? "

Suatu hari, saudara-saudara serta Jesus mengajaknya pergi ke Jerusalem untuk hari raya Pondok Daun. (Feast of the Tabernacles), Jesus mengatakan dia TIDAK mahu ikut serta, tetapi dia secara rahsia telah pergi ke Jerusalem bersendirian ! ( John 7:2-10 ). Inilah lagi satu contoh Hypocrite.

 

* Jesus - Tidak AMANAH, suka orang lain masuk neraka !

Aku berbicara terus terang kepada dunia: Aku selalu mengajar di rumah-rumah ibadat dan di Bait Tuhan, tempat semua orang Yahudi berkumpul; Aku tidak pernah berbicara sembunyi."(John 18:20) Inilah satu "in direct contradiction". Bukan sahaja Jesus mengajar dirumah-rumah ibadat dan Bait Tuhan, tetapi, dia sendiri, mengisyaratkan bahawa ajarannya bukan selalu terus terang, tetapi ada yang tersembunyi!.

Dia mengajar di"bukit" (5:1-7:28), di tepi pantai (Matthew 13:1), dan daratan (Luke 6:17-49), dan pada murid-muridnya Jesus telah mengajar satu pesanan yang sangat penting, iaitu:

"Kepadamu telah diberikan RAHSIA Kerajaan Allah, tetapi KEPADA ORANG-ORANG LUAR segala sesuatu disampaikan dalam perumpamaan ...supaya: SEKALIPUN MELIHAT, MEREKA TIDAK MENGANGGAP, SEKALIPUN MENDENGAR, MEREKA TIDAK MENGERTI SUPAYA MEREKA JANGAN BERBALIK DAN MENDAPAT AMPUN" (Mark 4:11-12).

So, macam mana - hanya murid-muridnya sahaja yang tahu akan RAHSIA Kerajaan Allah, yang lain sorry leee, you are too late, damn too late, kamu tak tahu apa-apa pun, dan yang lebih penting seperti kata Jesus "sekalipun melihat, kamu tidak menanggap, sekalipun mendengar, kamu tidak mengerti supaya kamu jangan mendapat ampun" ... so how ???

 

 



berhubung dengan kami

penentang dakyah


gbook

ISI BUKU TAMU Guestbook by GuestWorld LIHAT / BACA BUKU TAMU

MUKADDIMAH

MUKADDIMAH BAB1 BAB2 BAB3 BAB4 BAB5 BAB6 BAB7 BAB8 BAB9 BAB10 BAB11 BAB12

BAB13